Fakta om tamponger

Hur fungerar tamponger?
Dagens tamponger har rundad topp och lent ytskikt, som gör att den är enkel att föra in.Tampongen absorberar blodet och utvidgar sig.

Gunborgs har tre storlekar på sina tamponger, för allas behov.
Mini
Normal
Super

Välj en tampong efter dina behov och använd inte större tampong än vad behöver. En tampong bör bytas efter 4-8 timmar. Om du behöver byta oftare, välj en storlek större.

För mer information om Gunborgs tamponger klicka här.

Så här sätter du in tampongen
Tvätta händerna noga.

Ta bort plasthöljet runt tampongen.

Dra lite i bomullssnöret och kontrollera att det sitter fast ordentligt. Du ska helst röra så lite som möjligt vid själva tampongen innan du stoppar in den. Slappna av och sitt bekvämt med benen brett isär så du kommer åt eller med ena benet upplyft med foten på toalettlocket.

Sätt pekfingret på undersidan av tampongen, sära på blygdläpparna med andra handen och tryck försiktigt upp tampongen så långt det går i slidan. Tryck uppåt och snett bakåt. Om det tar emot, ändra lite på riktningen och försök igen. Känner du tampongen i slidmynningen sitter den för långt ner. Tryck upp den lite till. Du vet att tampongen sitter rätt när du inte känner den längre.

Snöret ska hänga ut ur slidan, det räcker med några centimeter. Använd snöret för att dra ut tampongen när den är full.

Använda aldrig mer än en tampong åt gången.

Så här tar du ut tampongen
Tvätta händerna noga.

Slappna av och leta reda på tampongsnöret.

Dra lätt i snöret tills tampongen glider ut. Hittar du inte snöret? Vänta tills tampongen har sugit upp maximalt med blod och är full. Sätt dig på huk och krysta på samma sätt som om du skulle på toaletten. Antingen glider tampongen ut av sig själv eller får du ta tag i tampongen med två fingrar och dra ut den. Får du inte ut tampongen själv måste du kontakta en gynekolog.

Tvätta händerna.

Toxic shock syndrome, TSS, tampongsjuka
Allmänt

Toxic shock syndrome, TSS, orsakas av ett gift som bakterierna gula stafylokocker kan utsöndra. Sjukdomen är mycket ovanlig men kan vara allvarlig och man måste få behandling snabbt. Om man får behandling i tid blir man oftast frisk TSS blev känt på 1970-talet och fick då namnet tampongsjuka eftersom framförallt kvinnor som använde tampong blev sjuka. Om man byter tampong minst var sjätte timme, tvättar händerna noggrant före bytet och använder binda på natten, är risken att få TSS väldigt liten. Om en tampong sitter kvar länge i slidan kan de gula stafylokockerna föröka sig. I dag får de flesta sjukdomen i samband med en hudinfektion, till exempel en infektion i såret efter en operation.

Symtom
Om man har TSS får man snabbt hög feber och samtidigt något eller några av följande symtom:

  1. kräkningar eller diarré
  2. hudrodnad eller röda ögon
  3. svullna handflator och fotsulor
  4. ont i huvudet
  5. yrsel och kallsvettning
  6. illaluktande flytningar när man använder tampong.
  7. svimning
  8. muskelvärk
  9. hög feber

Behandling
Man behandlas på sjukhus, oftast med antibiotika direkt i blodet.

När ska man söka vård?
Om man misstänker att man har TSS ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man kan vända sig.

Fråga om råd
Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

(källa 1177.se och vardguiden.se)